•  
  • Subota 8. mart u Sava centru

   FEST 2014 / Vesti / Subota 8. mart u Sava centru
   08. Mart 2014.
   Čovek nade, Filomena, Mamula

   16,30  

   Jedan od najznačajnijih poljskih reditelja, Andžej Vajda (Andrzej Wajda), u svojoj osamdeset sedmoj godini režirao je film o jednom od najznačajnijih poljskih političara - Leh Valensa: Čovek nade.

   ,,Film je namenjen svima, ali bih voleo da ga pogleda mlađa publika, jer je Leh odličan primer praktičnog učešća u političkom životu.'' rekao je Vajda o svom poduhvatu.

   Valensa je karijeru otpočeo kao skromni električar, ali ubrzo je počeo da se bavi aktivizmom, da se bori za prava radnika i jedan je od osnivača nezavisnog sindikata Solidarnost koji je imao veliki uticaj na slom komunizma u Poljskoj. Bio je predsednik od 1990 do 1995. a uticaj njegovih dela i dalje odjekuje Poljskom. Njegova borba nagrađena je Nobelovom nagradom za mir 1983.

   Vajda je istakao da cilj njegovog dela nije da zabavi zapadni svet, nego da otkrije istorijsku istinu poljskoj publici. Scenarista, poznati poljski pisac Januš Glovački (Janusz Glowacki), izjavio je da njegov scenario nije apoteoza Valense, već ga pokazuje kao čoveka od krvi i mesa, vođu velike snage, ali takođe kao nekog ko ima svoje slabosti.  

    

   19,00

   Filomena je film urađen po knjizi Izgubljeno dete Filomene Li (The lost child of Philomena Lee), novinara Martina Siksmita (Martin Sixsmith) i baziran je na istinitim događajima. Priča prati Filomenu Li koja 50 godina traga za sinom nasilno datim na usvajanje u manastiru, i uz pomoć novinara, Siksmita, konačno dolazi do istine. Filomenu glumi Džudi Denč (Judi Dench), a Siksmita Stiv Kugan (Steve Coogan).

   Autorska ekipa filma koju čine reditelj Stiven Frirs (Stephen Frears), scenarista Džef Poup (Jeff Pope) i ko-scenarista i glavni glumac Stiv Kugan  biće gosti FEST-a. Filomena trenutno živi uspešan festivalski život, sa čak 9 nagrada na festivalu u Veneciji, po tri nominacije za Zlatni Globus i BAFTA (osvojena BAFTA za najbolji adaptirani scenario) i četiri za Oskara. Kugan i Filomena su se nedavno sastali sa Papom Fransisom (Pope Francis), i film je imao neverovatnu čast da bude prikazan u Vatikanu. Film je takođe imao veliki uticaj na to da se pokrene istraga o sličnim slučajevima nelegalnog usvajanja u Irskoj.

   Na programu je takođe u nedelju, 9. marta u 13,30 h u Sava centru

    

   22,00

   Mamula će imati svetsku premijeru na FEST-u a reč je o horor filmu, žanru koji je slabo zastupljen u domaćoj kinematografiji. Reditelj Milan Todorović diplomirao je produkciju, ali se prihvatio režije 2009. kada je snimio prvi srpski zombi film- Zona mrtvih. Mamula nastavlja u istom maniru, i bazira se na priči o zastrašujućim tajnama koje krije jadransko ostrvo na kome je napuštena vojna tvrđava Mamula, a reditelj ga je uporedio sa filmom Osmi putnik. Iako je sniman u Crnoj gori, glumačka ekipa je internacionalna i predvode je Franko Nero i Kristina Klib, ali i Dragan Mićanović, Slobodan Stefanović i drugi.

   Na programu je i u nedelju, 9. marta u 11,00 h u Sava centru

  •