•  
  • Franko Nero stigao na FEST!

   FEST 2014 / Vesti / Franko Nero stigao na FEST!
   08. Mart 2014.
   Franko Nero bio je gost na današnjoj press konferenciji

   Franko Nero bio je gost na današnjoj press konferenciji, a pokloniće se publici večeras posle premijere filma Mamula. Neru nije bilo teško da prihvati ulogu u filmu Mamula gde glumi ribara, jer je i sam ribar. Doduše u ovom filmu peca sirenu, ali mu to nije bio problem.

   Nero je prvu veću ulogu dobio zahvaljujući Džonu Hjustonu (John Huston) koji ga je uzeo za ulogu Avelja u svom filmu Biblija: U početku (The Bible: In the begining). Nakon nekoliko meseci usledila je uloga Đanga (Django) u istoimenom vesternu koja ga je proslavila i donela mu brojne uloge u špageti vesternima. Tokom godina, Nero je glumio u brojnim evropskim, ali i holivudskim filmovima poput Umri muški 2 (Die Hard 2)  i Tristana Luisa Bunjuela. 

   Glumio je ljude preko 25 različitih nacionalnosti i odigrao je skoro 200 uloga, a neretko se nalazio u ulogama nacionalnih heroja poput Garibaldija (Italija), Arpada (Mađarska), i Banović Strahinje. Za film Kamelot bio je nominovan za Zlatni globus, a iako ga nije osvojio, na snimanju je upoznao glumicu Vanesu Redgrejv sa kojom je i danas u braku i imaju sina, Karla Nera, koji je filmski reditelj. Franko je odlikovan za svoj umetnički doprinos titulom viteza Republike Italije 1992. godine od strane italijanskog Predsednika. 

   Nero u Beograd ovog puta dolazi zbog uloge u fimu Mamula reditelja Milana Todorovića. On je izjavio da voli da pomaže mladim rediteljima jer je i njegov sin reditelj, zbog čega je prihvatio ulogu u filmu, kao i da mu je drago što je imao priliku da snima u Crnoj Gori.

   Omaž program Franku Neru se prikazuje u Muzeju Jugoslovenske Kinoteke 6. i 7. marta  

    

   Premijera filma Mamula je na programu u subotu, 8. Marta u 22h, SC.

    

  •