•  
  • Intervju sa Iram Hak (Iram Haq), rediteljkom filma «Vaša sam»

   FEST 2014 / Vesti / Intervju sa Iram Hak (Iram Haq), ...
   08. Mart 2014.
   Kratkometražni film koji sam radila pre ovoga bavi se sličnom temom, ali iako devojka u tom filmu napušta svoju porodicu, ja to nikada nisam učinila na taj način, kao što nikada nisam zapostavljala svog sina

   Vaš film je veoma potresna i iskrena ženska priča o devojci pakistanskog porekla koja se bori da sredi svoj život u Norveškoj. Koliko u njoj ima autobiografskih elemenata?

   Iram Hak (Iram Haq): To me veoma često pitaju i moram da priznam da jedan deo ovog filma jeste inspirisan mojim životom, premda sam veliki deo izmislila.  Kratkometražni film koji sam radila pre ovoga bavi se sličnom temom, ali iako devojka u tom filmu napušta svoju porodicu, ja to nikada nisam učinila na taj način, kao što nikada nisam zapostavljala svog sina. Jednostavno sam ovim filmom ispričala priču koju smatram važnom.

   Vaš film se bavi položajem žene u savremenom svetu i velikim kulturološkim razlikama, a ove godine je bio i norveški kandidat za Oskara. Koliko se drugih norveških reditelja bavi sličnim temama?

   Iram Hak (Iram Haq): Iskreno, čini mi se da sam ja trenutno možda jedina.

   Budući da ste i sami glumica, koliko Vam je bilo teško da se prebacite u potpunosti u ulogu rediteljke?

   Iram Hak (Iram Haq): Glavna glumica Amrita (Amrita Acharia) i ja smo zajedno ušle u Minin karakter i istraživale ga, a ja sam nekako bila vodič na tom putu. Mislim da je ona predivna i da je sjajno uradila svoj posao, a moja glumačka iskustva su mi samo pomogla u tome da razumem šta je neophodno da znaš kada si ispred kamere. Za mene je veliki posao i izazov što sam ovoga puta stajala iza nje.

   Čitav Vaš film je fokusiran na glavnu junakinju. Kako ste pronašli glumicu koja bi je tumačila?

   Iram Hak (Iram Haq): Generalno mi je bilo teško da pronađem glumce za ovaj film, a to se posebno odnosi na ulogu koju tumači Amrita. Bilo mi je neophodno da to bude neko pakistanskog porekla, ali je ova tema bila previše kontroverzna i niko od pakistanskih glumaca nije hteo da igra. Konačno sam u Engleskoj našla Amritu, koja je delom iz Nepala, i bila sam presrećna što govori norveški. Dečak koji tumači njenog sina takođe nije pakistanskog, već indijskog porekla.

   Naslov filma je «Vaša sam». Kome to Mina pripada, i da li gubi sebe ako se po svaku cenu trudi bude deo bilo koje od dve pomenute kulture? Kako neko uopšte pronalazi sebe?

   Iram Hak (Iram Haq): Priča jeste o upravo tome ko je ona i gde pripada, a postavlja se i pitanje kako možete voleti druge ako pre svega ne volite sebe. Mina zaista želi da bude voljena i zato se toliko trudi oko drugih ljudi, otvara se prema njima i na neki način im time pripada.

   Bavite se svojevrsnim emotivnim nasiljem koje je potkrepljeno tradicijom i koje Minu odbija od sopstvene porodice, iako ona žudi za tim da negde pripada. Koliko je uopšte važno negde pripadati?

   Iram Hak (Iram Haq): Da Mina živi u Pakistanu, način ponašanja njenih roditelja bi bio mnogo manje agresivan. U ovom slučaju, ona se nalazi između norveške i pakistanske kulture i rastrzana je upravo zato što je nemoguće da bude deo i jedne i druge, a to joj je potrebno. Mislim da je veoma važno negde i nekome pripadati; ja sam otišla od porodice kao jako mlada i danas sam srećna što sam sama uspela da stvorim mesto kojem pripadamo moj sin i ja.

   Kako su Vaši prijatelji pakistanskog porekla reagovali na film?

   Iram Hak (Iram Haq): Svi su rekli da mogu apsolutno da se povežu sa pričom, a bilo mi je zanimljivo što su homoseksualci među njima bili posebno potreseni filmom. Pretpostavljam da je zato što je «Vaša sam» pre svega univerzalna priča o pokušaju da se negde pripada i o pronalasku sebe.

   Maša Seničić

  •