•  
  • Odgovor izvršnog direktora FEST-a Dragana Marinkovića

   FEST 2014 / Vesti / Odgovor izvršnog direktora FEST-a ...
   11. Mart 2014.
   Odgovor izvršnog direktora FEST-a Dragana Marinkovića na tekst Dubravke Lakić "Festova palata u Beogradu na vodi" koji je izašao u listu Politika 10. marta 2014.

   U dnevnom listu „Politika“, inače jednom od osnivača FEST-a i medijskom partneru, osvanuo je tekst koji sam pročitao nekoliko puta trudeći se da shvatim šta je autorka htela da kaže.

   http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Festova-palata-u-Beogradu-na-vodi.lt.html

   Čini mi se da je poenta da je 42.FEST bio dobar ali da je loše organizovan. I, da bi propao da nije bilo pomoći sa strane.

   U tu priču se potpuno nevaspitano uvlači jedna neizmerno draga i kulturna gospođa, kći uvaženog gospodina i poznatog džentlmena. Moje kolege i ja smo ovoj porodici, kao i još jednoj uvaženoj poslovnoj ženi neizmerno zahvalni na pomoći oko dovođenja velikih svetskih zvezda, kakvih godinama nije bilo u Beogradu.

   Međutim, na FEST-u je bilo i drugih veoma značajnih gostiju, što je adekvatno propraćeno u medijima. Podsetiću na to da su gosti FEST-a bili i Franko Nero, Kristof Gans i Patris Lekont, uz goste iz programa Evropa van Evrope i goste iz SAD-a i Argentine.  Te i takve goste trebalo je dovesti u Beograd, adekvatno ih smestiti, organizovati sve tako da iz Beograda ponesu najbolje uspomene. Trudom organizatora su obezbeđene avio karte, uključujući interkontinantelne letove i šest biznis klasa, prvoklasan smeštaj i najbolji gastronomski i kulturni doživljaji koje Beograd može da ponudi. Naši gosti nisu išli samo po kafanama, nego su ih saradnici FEST-a vodili po gradu predstavljajući istorijske i kulturne znamenitosti, što  je  sam u nekoliko navrata činio i potpisnik ovih redova, pored razgovora sa nekoliko ambasadora kojom prilikom su svi izrazili spremnost da podrže FEST. Gosti su predstavljani po dvoranama i odgovarali na pitanja publike. Program svi hvale. Dvorane su bile posećene. U Direkciji FEST-a se ne opterećujemo brojkama, ali nismo nezadovoljni brojem od 95.000 prodatih ulaznica. Dapače.

   Ne tvrdim ni da smo toliko pametni da izmislimo sredstva za celokupnu organizaciju ovolike manifestacije. Iz tog razloga posvetili smo se našim sponzorima i partnerima. Taj odnos ne zavisi samo od pojedinca koji vodi ovu malu ustanovu. Mi smo tako navikli da radimo; otvorenin i poštenim odnosima sa našim partnerima. Stoga ne čudi da sa njima imamo dugogodišnju saradnju kojom smo obostrano zadovoljni. Takav naš odnos je i razlog što dolazimo do novih poslovnih partnera.

   Da rezimiram, da ne pogrešim nešto: program je dobar, gledanost dobra, gosti dobri, interesovanje medija - dobro, sponzori zadovoljni, a organizacija, a pogotovo „vođstvo“ - loše!  I dalje ne shvatam!

   FEST ne predstavlja nijedan pojedinac nego je plod zajedničkog rada malog broja profesionalaca i odličnih ljudi koji sarađuju godinama. FEST moze imati bolje ili lošije filmove, „male“ goste ili velike zvezde, ali posao na organizaciji je isti i dobro je obavljen. Čak mnogo bolje u odnosu na godine koje je autorka teksta provela u, i oko FEST-a.

   U svemu me je najviše začudila sama „Politika“. Da li ovakav  tekst znači da kao medijski partner FEST-a podržava ovakav stav?

   Kako o FEST-u može da piše neko ko se nije pojavio ni na jednoj konferenciji za novinare, a u čija dva teksta koje sam pročitao postoje grube materijalne greške: pobedniči film programa Evropa van Evrope bavi se temom problema imigranata iz Pakistana, a ne Palestine dok je premijera filma „Mamula“ bila u subotu uveče, ne u petak, kako je objavljeno u cenjenom dnevnom listu, medijskom sponzoru.

   Nikad nisam pridavao previše značaja onome sto je napisano u novinama, ali ne mogu da dozvolim da ovakva paškvila prođe bez odgovora, najviše zbog dugogodišnjih prijatelja i saradnika koje imam u Direkciji FEST-a.

    

   S poštovanjem,

   Dragan Marinković, Izvršni direktor 42.FEST-a

    

    

   Novinarka Dubravka Lakic je sutradan odgovorila u Politici:
   http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Odgovor-direktoru-Festa.lt.html

    

  •