•  
  • 42. FEST , Sava centar - petak 7. mart

   07. Mart 2014.
   Teri Gilijam 16:30, Rejf Fajns 19:00, Lars fon Trir 22,00

   16,30

   Čuveni filmski vizionar, Teri Gilijam (Terry Gilliam) ponovo se vraća naučnoj fantastici sa svojim novim filmom Nulta teorema (The Zero theorem). Gilijam je izjavio da je ovo poslednji film u svojevrsnoj trilogiji distopijske satire koju je započeo Brazil 1985, nastavio 12 majmuna 1995, a sada se završava Nultom teoremom.

   Radnja filma je smeštena u orvelovsku budućnost i fokusirana je na genija koga tumači Kristof Valc (Christoph Waltz) koji pokušava da dođe do odgovora na pitanje smisla života. Scenarista Pet Rušin (Pat Rushin) napisao je prvu ruku scenarija od 145 strana za svega deset dana inspirisan knjigom Ecclesiastes, jednom od 24 knjige Hebrejske biblije, i kako je izjavio, bio je toliko inspirisan da nije tačno znao šta radi u tom trenutku. Film je snimljen u Bukureštu i produkcija je trajala oko godinu dana, daleko kraće nego za Gilijamove ranije filmove.

   Film je premijeru imao na filmskom festivalu u Veneciji, gde je bio nominovan za Zlatnog lava i osvojio nagradu  Future Film Festival Digital Award.

    

   19,00

   Nakon toga biće prikazan najnoviji rediteljski poduhvat Rejfa Fajnsa- Nevidljiva žena. Ovom prilikom Fajns, njegova glavna glumica Felisiti Džouns kao i producentkinja filma Gabriela Tana - biće gosti FEST-a, a film se bavi životom Čarlsa Dikensa (koga tumači Fajns) i njegovom tajnom ljubavnicom Neli Ternan (Nelly Ternan) zbog koje se navodno razveo i proveo sa njom poslednje godine života.

    

    22,00

   Poslednja projekcija za petak biće dugoočekivana Nimfomanka Larsa fon Trira. Jedan od najkontroverznijih filmova godine posle Berlinala dolazi u Beograd u verziji od 4 sata. Budući da je jedina planirana projekcija rasprodata, organizovan je i FEST na bis, u ponedeljak 10. marta u Domu sindikata u 22,00 gde će biti održana još jedna projekcija Nimfomanke, a u bioskopu Fontana će film Nimfomanka biti prikazan u subotu 8. i nedelju 9. marta od 23,00.

  •